Houdt incontinentie bij mannen verband met de prostaat?

14 september 2020

Posted in Nieuws

Veel mensen vragen zich af in hoeverre incontinentie bij mannen in verband staat met de prostaat, die vaak als grote boosdoener wordt aangewezen. Om hier een duidelijker beeld van te creëren, is het ten eerste van belang dat we weten wat de prostaat precies doet. De prostaat speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid en produceert zaadvloeistof die samen met zaadcellen sperma vormt. Op jongvolwassen leeftijd heeft de prostaat, die tussen de blaas en de penis ligt, ongeveer het formaat van een walnoot.

De groei van de prostaat

Net als uw oren blijft uw prostaat uw leven lang groeien. Dit kan op den duur problemen opleveren, maar is niet per se noodzakelijk. Een vergrote prostaat die problemen zoals plasklachten geeft, noemen we ook wel BPH (benigne prostaat hypertrofie). Alhoewel dit een goedaardige aandoening is, kan het u problemen opleveren met de kracht van de urinestraal en de opslag van de urine. Deze kunnen op hun beurt weer ontstekingen tot gevolg hebben. Dankzij de beschikbare behandelingen hoeft dit geen effect op uw kwaliteit van leven te hebben.

De symptomen van een vergrote prostaat

Een goedaardige prostaatvergroting kan dus invloed hebben op de opslag van urine en de kracht van de straal. Maar er zijn nog meer symptomen die hierbij kunnen optreden. Zo bemerken veel mannen dat zij na het plassen nog lang nadruppelen. Heeft u veel last van uw prostaat, dan kan de plasbuis zelfs worden dichtgeknepen, wat tot overloopincontinentie kan leiden. U kunt uw blaas dan moeizaam legen, maar verliest wel steeds beetjes urine. Dit kan gebeuren wanneer u bijvoorbeeld hoest of een kleine inspanning verricht. Bloed in uw urine en erectieproblemen kunnen ook bij dit beeld horen.

Betekent een vergrote prostaat kanker?

Zodra we het woord ‘prostaatproblemen’ horen, schrikken we behoorlijk. We denken namelijk al gauw aan kanker. Waarschijnlijk heeft u uit de bovenstaande beschrijving van BPH inmiddels wel begrepen dat dit niet per definitie zo hoeft te zijn. Prostaatproblemen zijn in drie categorieën te verdelen. Naast de goedaardige prostaatvergroting komt ook prostatitis (prostaatontsteking) voor. Prostaatkanker vormt de derde categorie. Daarbij willen we opmerken dat prostaatkanker goed in de gaten moet worden gehouden, maar vaak in een milde vorm voorkomt.

Incontinentieproblemen als gevolg van een prostaatoperatie

In het geval dat er bij u wel sprake was van prostaatkanker en u hieraan bent geopereerd, kunnen ook als gevolg incontinentieproblemen optreden. Dergelijke operaties hoeven niet perse, maar kunnen wel een nadelige invloed op uw urinebuis hebben. Tijdens een prostaatoperatie wordt namelijk ook een deel van de sluitspier verwijderd. Plasklachten als gevolg hiervan zijn vrijwel nooit van permanente aard. Net als bij andere soorten incontinentie kunnen de producten van TENA MEN ervoor zorgen dat u uw leven kunt blijven leiden zoals u gewend was.

De prostaat is niet altijd de grote boosdoener

De prostaat heeft geen benijdenswaardige positie. Alhoewel hij regelmatig ten grondslag ligt aan plasproblemen bij mannen, wordt er ook vaak ten onrechte met de beschuldigende vinger naar dit lichaamsdeel gewezen. Doktoren en onderzoekers zijn zich er steeds meer van bewust dat niet alleen de bekkenregio een rol hoeft te spelen bij incontinentie. Ook het centrale zenuwstelsel kan een flinke duit in de zak doen. Artsen adviseren dan ook altijd nadrukkelijk om degelijk lichamelijk onderzoek te laten uitvoeren.

Een gezonde prostaat heeft u deels zelf in de hand

Of u zelf iets kunt doen aan de gezondheid van uw prostaat? Tot op zekere hoogte wel. Een gezond eetpatroon zal u namelijk beschermen tegen alle drie de genoemde aandoeningen. Fruit, groenten, granen, eiwitten en gezonde vetten dienen allemaal voldoende aanwezig te zijn in uw eetpatroon. Suiker en verzadigde vetten gaat u, net als producten met veel toevoegingen, het liefst uit de weg. Ook helpen een actieve levensstijl en het niet roken en drinken bij het beschermen van uw prostaat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn